Pečené mňamky 1.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300 g hl. mouky, 200 g pol. mouky, 50g másla, 50g pískového cukru, špetka soli, 2 lžičky sušeného droždí, 3 žloutky, 220 ml mléka, lžíce rumu, skořicový cukr nebo moučkový cukr, olej na smažení
POSTUP PŘÍPRAVY
Já si nechala těstíčko udělat pěkně v dom. pekárně :-) ale samozřejmě si těsto lze zadělat i klasicky. Když těsto vykyne uděláme pletánky a smažíme v oleji a obalujeme ve skořicovém cukru nebo jen pocukrujeme. Měla jsem jich asi 30 kousků a už nejsou chjo :-)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
NA TĚSTO: 4 žloutky, 5 polévkových lžic teplé vody, 10dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky, 10 dkg kokosu, 1 prášek do pečiva, 4 polévkové lžíce mléka, sníh z bílků.
NA SKLÁDANÉ PIŠKOTY: piškoty, domácí rybízová marmeláda, 4 polévkové lžíce šlehačky s 2 kostičkama čokolády na vaření.
NA POTŘENÍ A POSYPKU: 1 zakysaná smetana, 1 vanilkový cukr, mletý kokos a čokoládová poleva. MARLENKA, MEDOVNÍK 1litr mléka , 4 ks vanilkový pudink, 20dkg cukru krupice - z toho se uvaří pudink, nechat vychladnout a aby se na povrchu neudělal škraloup tak to potřít máslem. Když je pudink studený tak ho vyšlehat s máslem na tohle množství pudinku dávám 3-4 kostky másla podle toho jestli chceš mít spíše máslový nebo pudinkový krém ................a když chceš mít hnědý krém tak do toho krému přidej kakao a trochu rozehřáté čokolády je potom jemný a není ten hnědý krém tak těžký.. Krém: 400-500 ml mléka,2 kokosové pudinky, 125 g másla, cukr dle chuti,1 zakysaná smetana 2 vejce - kolik váží vejce tolik cukru a polohrubé mouky a na každé vejce 1 lžíci vlažné vody, trochu prášku do pečiva, trošku kakaa PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA: na jednu smetanu 2 lžíce kakaa a 1 lžíce cukr krupice -(svařit ,ochladit dát do lednice šlehat až druhý den) NORMÁLNÍ SMETANA,ČOKOLÁDA NASTROUHANÁ Tříbarevná mňamka s tvarohem OŘECHOVÉ ŘEZY - slavnostní ke každé příležitosti Připravíme si na těsto: 50 dkg hladké mouky 20dkg cukru krupice + 1x vanilinový cukr 20 dkg tuku (např. Hera) 2 celá vejce 2 lžíce rozpuštěného medu 2 lžičky jedlé sody smícháme s 2 lžícemi mléka špetka soli Na náplň: 1000g měkkého tvarohu, 150g bílého jogurtu, 200g moučkového cukru, 2 pudingy Dr.Oetker s vanilkovou příchutí, 4 vejce, 100g rozehřátého másla Na ozdobení: 1 sklenice odkapaných višní(pevný podíl asi 370g) nebo asi 400g čerstvých Dort Kopačák Druhé těsto na balon: 12 dkg ml. cukru, 12 dkg hrubé mouky lze dát i polohrubou,6 vajec, půl prášku do pečiva.
POSTUP PŘÍPRAVY
Žloutky, vodu a cukr vyšleháme do pěny, jako když děláme piškot, přidáme mouku s práškem do pečiva, kokos, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a do těsta naskládáme piškoty, které jsme si předtím spojily vždy dva k sobě marmeládou.
Dáme péct.
Mezitím si v mikrovlnce dáme rozpustit čokoládu ve šlehačce a po upečení tuto směs cik cak nalijeme lžící na piškoty. Pak si ještě rozmícháme zakysanou smetanu s jedním vanilkovým cukrem a potřeme buchty zvrchu, posypeme mletým kokosem a úplně na závěr cik cak pocákáme čokoládovou polevou. Dáme zatuhnout do lednice a krájíme rozležené až druhý den.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
100 g másla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octa, 1 PL jedlé sody, 2 vejce a 700 g hladké mouky. Na krém 250 g másla, 1 slazené kondenzované mléko, mleté vlašské ořechy a koňak (nemusí být).
POSTUP PŘÍPRAVY
Ve větším hrnci rozpustit máslo, med, cukr, poté přidat ocet smíchaný se sodou, směs začne trochu kypět, přimíchat vejce, když vznikne hnědá pěna, odstavit z ohně a přimíchat - nejlépe elektrickým hnětačem
Z těsta pak vyválíme 6-7 placek které si vykrojíte formou na dort a přenesete na plech. Každá placka se peče asi 2-3 minuty při 175 stupních jinak příliš ztvrdne. (můžete vyválet na pečícím papíře, nebo mezi foliemi)
Krém se připraví jednoduše - kondenzované mléko se vaří nejlépe 3 hodiny v plechovce (zkaramelizuje) po vychladnutí se ušlehá s máslem a rumem. Komu se bude zdát málo krému může si přivařit ješ tě karamelový puding + cukr (jen v 250 ml mléka - jeden puding) a přišlehat ke krému z kondenzovaného mléka a másla.
Placky je dobré polít kávou + rum a potírat krémem, poslední placka (nebo upečené odkrojky) se rozstrouhají a smíchají s ořechy a posype se jimy poslední horní placka pomazaná krémem.
dort je dobré nechat jeden den odležet
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
PIŠKOT: 5 vajec, 5 lžic pískového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1/2 pr.do pečiva
POSTUP PŘÍPRAVY
krém je z pudinku a másla
POSTUP PIŠKOTU:
Vejce,cukr a van.cukr vyšleháme mixérem do husté pěny,pak pomalu vařečkou zamícháváme mouku s pr. do pečiva.
Na roládu - 5 vajec
Na klasický kulatý dort - 8 vajec
Polijeme čokoládou na vaření aspoň deset kousků
DORT NECHÁME UPEČENÝ ASPOŇ 24 HODIN ODPOČÍVAT NEŽ ZAČNEME SE ZDOBENÍM PAK DORT NA3X PODÉLNĚ ROZKROJÍME A NAMAŽEME KRÉMEM ,POLIJEME POLEVOU ČOKOLÁDOVOU A DOZDOBÍME
ZBYTEK OZDOB JSOU MARCIPÁN,MANDLOVÁ HMOTA VŠE SE DÁ KOUPIT
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto:2 hrnky hladké mouky,1 hrnek krupice,1 prdopeč, 1 vanilín,2 vejce,1 hrnek mléka,1/2 hrnku oleje,kakao.
POSTUP PŘÍPRAVY
Suroviny na těsto všechny smícháme a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.Dáme péct.Uvaříme si hustý pudink,který necháme vychladit a mezitím si vyšleháme máslo s cukrem.Do másla zašleháváme po lžících pudink a zakysanou smetanu.Krém natřeme na korpus,pocákáme polevou a dáme ztuhnout.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
KORPUS:
POSTUP PŘÍPRAVY
Vejce s vodou a cukrem vyšleháme do pěny a pak pomalu přidáváme mouku s pr.do pečiva a kakaem.Já většinou dělám jen ze 2 vajec aby byl korpus nízký ale můžete i z více a pak prokrojit a šlehačku dát i mezi dortík alespon nebude suchý.Tento korpus používám na všechny dortíky i světlé je jednoduchý a rychlý.Pak upečeme a zdobíme střídavě vyšlehanou pařížskou a normální smetanou,nakonec posypeme strouhanou čokoládou.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 tvarohy, 550 g pol. mouky, 3 lžíce kakaa, 100 g másla, 300 g cukru, 1/2 hrnku oleje, 6 vajec, prášek do pečiva.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na tmavé těsto: smícháme 300g mouky, 100g másla, 100g cukru, kakao, 1 vejce 5 lžic studené vody a 1/2 prášku do pečiva.
Na světlé těsto: smícháme 250g mouky, 200g cukru, olej, 3 vejce, , 6 lžic studené vody a zbytek prášku do pečiva.
Na náplň smícháme: tvaroh, 2 vejce a trošku cukru.
Tmavé těsto vyválíme a přendáme na pečící papír, nalijeme tvaroh a zalijeme světlým těstem a dáme tak na 25 péct.
Je to opravdu skvělé a hlavně není suchá, je krásně vláčná.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
První důležitá věc, tuto buchtu je ideální připravit si 2-3 dny dopředu!
POSTUP PŘÍPRAVY
Těsto zpracujeme na vále a rozdělíme na dva díly. Vyválíme dvě placky a dáme na dva pečící plechy.
(Ideální je použít na plech pečící papír). Těsto se trošku trhá. Já válím menší placku a malým válečkem potom přímo na plechu dodělám, případně domačkám do stran. Toto tedy pro provedete 2x.
První plech pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě a na druhý plech připravíme směs.
Směs: 30 dkg ořechů (čtvrtky)
12 dkg másla
8 dkg cukru krupice + 1x vanilinový cukr
3 lžíce rozpuštěného medu
Vše osmažíme dozlatova, ještě horké rychle pokládáme na druhou placku a pečeme také 15 minut
v předehřáté troubě.
Mezitím si připravíme krém:
Krém: 3 dcl mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
10 dkg cukru krupice + 1x vanilinový cukr
20 dkg másla
šťáva z půlky citronu
Z mléka, mouky a solamylu uvaříme kaši. Dáme vychladnout za občasného míchání.
Z másla utřeného s cukrem a kaše vyšleháme krém. Nakonec přidáme šťávu z poloviny citronu.
První upečenou placku pomažeme krémem a navrch přiložíme druhou placku s ořechy. (Nebojte se, já to dělám tak, že z pečícího papíru buchtu mírně sesmeknu na krém, jde to pěkně, buchta je ze začátku tvrdší, takže se vám nepoláme). Celé necháme min. 24 hodin uležet.
Důležité na závěr!!! Upozorňuji, že placka hóóódně ztvrdne. Nemějte prosím strach, že jste něco pokazily. Je to tak v pořádku. Tuto buchtu je potřeba připravovat min. 2 dny dopředu. Krásně zvláční od krému a bude výborná. (Není to piškotová buchta, tak nečekejte prosím měkkoučkou placku).
Moje mamka mi ji upekla ke 30. narozeninám a měla takový úspěch, že všichni v práci vyžadovali recept a mají ji na prvních místech oblíbenosti. Dokonce ji pečou i na svatbu a na Vánoce místo cukroví!
Na obrázku je buchta s 2násobnou dávkou krému, 2 dny po upečení připravena k pochutnáníčku.
Veškeré vaše dotazy ráda zodpovím, ráda poradím. Přeji dobrou chuť!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na těsto: 425g hladké mouky, 40g kakaa, 1 Kypřící prášek do pečiva Dr.Oetker, 150g moučkového cukru, 2 vanilínové cukry Dr.Oetker, 2 vejce, 250g změklého másla nebo margarínu
POSTUP PŘÍPRAVY
1.suroviny na přípravu těsta dáme do mísy a nejprve ručně částečně spojíme.Vyklopíme na vál a vypracujeme těsto.1/3ukrojíme a ponecháme na,, hnízda''.Ostatní těsto na pomoučeném vále vyválíme na velikost plechu 30x40cm a pomocí válečku přeneseme na vymazaný,vysypaný plech.Těsto vymačkáme prsty po celém dně plechu.
2.Všechny suroviny na náplň krátce vyšleháme a vylijeme na těsto.Uhladíme.Odkapané višně rozmístíme jako hnízda na tvaroh.Zbylou 1/3 těsta rozdrobíme okolo višní.Plech vložíme do trouby péci.
3.Upečený moučník necháme vychladnout a krájíme na asi 30-36 kousků.
Doba pečení:cca45min.
Elektrická trouba:180*C
Plynová trouba:stupeň 2-3
Horkovzdušná trouba:160*C
Doba pečení:cca 45min
Tip:Moučník můžete připravit den předem.Použít můžeme i kousky meruňek nebo jiné drobné ovoce.
Doba přípravy:cca 45minut
Doba pečení:cca 45 minut
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Toto těsto je na základnu : 6 vajec, 6 lžic vody, 20 dkg polohrubé mouky, 30 dkg cukru krystalu, 10 dkg ořechů, špetka prášku do pečivá.
POSTUP PŘÍPRAVY
1 těsto na plech pečou se dva piškoty. Oddělím žloutky od bílků a bílky dám do mixéru společně s cukrem. Míchám až vznikne tuhý sníh potom přidám žloutky a míchám ještě tak 10 minut. Dále přidáváme 6 lžic vody a znovu míchám 10 minut. Pak přisypu na jemno struhané ořechy a míchám až se spojí těsto a nakonec nasypu mouku s kypřícím práškem a míchám 10 minut.Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Piškot si předělám na podložku a začínám znova dělat těsto na druhý piškot .Nepoužívám celý piškot z plechu, aby mi zůstal piškot na vyplnění balónu.Používám taktřičtvrtě plechu piškotu, aby mi tam vlezl balón. Já dělala ještě menší podklad pod balón.Tyto dva piškoty slepíme krémem .
2 těsto na balón dělám stejným postupem jako základnu, ale použiji těsto pro balon.Formu na balón vymažu a vysypu moukou a naliji po risku, která je vyznačena na formě. Používají se ty dvě horní formy na balón.Piškot necháme vychladnout.Vnitřek piškotu jsem namazala marmeládou na to krém.A vykrojila jsem si plát piškotu tak ,aby zapadl dovnitř do balónu.Další vrstva krému, zase piškot a krém.Potřela jsem celý spodní díl krémem , aby se dal přilepil na základnu. Viz foto 40.
Krém KARAMELOVÝ : Dáme vařit salko na 2 hodiny do vody. Po dvou hodinách salko vydělám a dám chladit ještě v plechovce. Nejlépe dělat salko den předem. Vychladlé salko dám do mixéru a přidáme 30 dkg změklého másla a mícháme. Krásně se spojí . Nakonec přidám lžíci rumu a ještě míchám 2 minutky. Dáme vychladit do ledničky.Na tento dort dělám z dvojté dávky krém. 2 salka, 60dkg másla, 2 lžíce rumu.
Marcipán jsem použila kupovany 2 balíčky po 10dkg část jsem si oddělila a obarvila kakaem na tmavé části balónu. Zbytek bílého marcipánu jsem vyválela na tenký plát a začala vykrajovat formičkou na vánoční cukroví tvary a střídavě lepila na balón bílý a tmavý marcipán .Balón musí být potřený krémem lehce, aby marcipán moc nejezdil a držel na balónu.