Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečené mňamky 2.

27. 11. 2009

Dort RAFAELLO

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g kokosových hoblinek, 125 g másla či rostlinného tuku (hera), 125 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 100 g polohrubé mouky, 1 lžíci prášku do pečiva, 1 konzervu (425g) meruňkového kompotu, 18 kuliček dezertu RAFAELLO, 75g meruňkové zavařeniny, 3 kelímky smetany na šlehání případně 2 sáčky ztužovače šlehačky, pergamenový papír

POSTUP PŘÍPRAVY

Na pánvi bez tuku opražíme až do zlatova kokosové hoblinky. Vyjmeme je a necháme je zchladnout. Tuk, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vmícháme jeden po druhým do pěny.Smícháme mouku s práškem do pečiva a kokosem a rovněž vmícháme. Potom do těsta přidáme opatrně ušlehaný sníh z bílků.
Dortovou formu o průměru cca 26 cm vyložíme pergamenovým papírem, naplníme těstem a uhladíme. V předehřáté troubě o teplotě 175°C (plyn stupeň 2 ) pečeme zhruba 30 minut. Korpus necháme vychladnout, uvolníme z formy a vyklopíme na dortový podnos.
Dáme okapat meruňky. Dvě nakrájíme na plátky. Čtyři kuličky RAFAELLO přepůlíme a necháme si na ozdobení, zbytek nakrájíme nadrobno. Zahřejeme marmeládu a potřeme korpus i s bočním okrajem. Na povrch rozdělíme půlky meruněk. Dort uzavřeme kruhem. Z 500 g smetany ušleháme tuhou šlehačku, do které můžeme přidat ztužovač. Vmícháme kousky RAFAELLA a krém rozetřeme na meruňky. Odstraníme dortový kruh. Zbytek smetany ušleháme. Dort nakonec ozdobíme kopečky husté šlehačky, plátky meruněk, zbylými kokosovými hoblinkami a půlkami RAFAELLA.

Recept sice na první pohled vypadá složitěji, ale věřte, že není.
Je opravdu moooc dobrý.

 

 
BANÁNOVÉ ŘEZY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto:
420 g hladké mouky
140 g tuku (Hera)
150 g moučkového cukru
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 lžíce tekutého medu

Náplň:
250 g másla
1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
3 rozšlehané banány

Poleva:
100 g čokolády na vaření
1 lžička tuku (Iva, máslo)

cukrářské piškoty
rum

POSTUP PŘÍPRAVY

Pracovní postup:
Řezy jsou složeny z pečeného těsta, na něm je nalitá náplň, do ní jsou zastrkány cukrářské piškoty pokapané rumem, na ně se nalije zbytek náplně a vše se přikryje druhou částí pečeného těsta. Povrch se polije čokoládovou polevou.
Příprava těsta: Všechny uvedené suroviny na těsto dobře rukama propracujeme a vyválíme z něj jednu nebo dvě placky velikosti plechu. Plech si vytřeme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Vyválenou placku na něj přeneseme, přizpůsobíme její velikost a dáme upéct do trouby předehřáté na 200 stupňů.V případě, že pečeme jednu placku, po vychladnutí moučníku ji rozkrojíme na dvě poloviny. Suroviny na náplň dáme do šlehače (máslo by mělo být změklé a pokrájené na kousky) a šleháme, dokud není náplň hladká. Asi dvě třetiny náplně natřeme na spodní plát těsta, zatlačíme do ní cukrářské piškoty pokapané rumem a zakryjeme zbytkem náplně. Potom přiložíme druhý plát, moučník zatížíme například prkénkem a necháme v chladu do druhého dne. Suroviny na čokoládovou polevu zahříváme nad párou (čokoládu si předem nalámeme na kostičky) a občas zamícháme. Jakmile se vytvoří hustá poleva, potřeme jí povrch banánových řezů. Před podáváním krájíme moučník na kostky či jiné tvary a pro slavnostní příležitosti zdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.

 

 

JOGURTOVÉ ŘEZY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 bílý jogurt (250g)
1 kelímek od jogurtu pískového cukru
3/4 kelímku oleje
2 kelímky polohrubé mouky
2 větší vejce
1 prášek do pečiva
50 g rozinek

poleva:
1 čokoláda na vaření
50 g omegy
1 polévková lžíce nugety

sekané ořechy na posypání
pikantní marmeláda

POSTUP PŘÍPRAVY

Vejce a cukr vyšleháme do pěny, přidáme olej, jogurt, mouku s práškem do pečiva, rozinky a došleháme těsto. Plech s vyšším okrajem vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a pečeme při 180C asi 10-15 minut.
Vychladlý plát překrojíme na 2 části, jednu polovinu namažeme marmeládou ,přiklopíme druhou polovinou plátu a polijeme polevou. Tu připravíme rozpuštěním uvedených surovin ve vodní lázni nebo v mikrovlné troubě. Posypeme nasekanými ořechy.

 



Univerzální piškotové těsto

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto:

5 vajec
5 lžic pískového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1/2 pr.do pečiva

POSTUP PŘÍPRAVY

Vejce,cukr a van.cukr vyšleháme mixérem do husté pěny,pak pomalu vařečkou zamícháváme mouku s pr. do pečiva.
Dělám z něj rolády i dorty.
Rozpis je na roládu,na klasickou dort.formu je tak 6-8vajec(podle velikosti vajec)

 

Buchtička s tvarohem a ovocem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 a 1/2 polohr.mouky
1/2 kostky HERY
1/2 hrnku mléka
prdopeč
1 hrnek mouč.cukru
1 žloutek
vysypaný a vymaštěný pekáč


Náplň:
500g měkkého tvarohu
2 žloutky
4 lžíce cukru
kompotované ovoce(může být i čerstvé)
tento recept je od mé mamky z nějakého časopisu a je to fakt výborná ňamka...:-))))

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si připravíme náplň:
tvaroh se promíchá se žloutky a cukrem.Na válu máme připravenou mouku s práškem,cukrem HEROU a žloutkem a podle potřeby přidáme mléko.
Do hladka vypracované těsto rozdělíme na 2 půlky.
Z jedné vyválíme plát a přeneseme na plech.
Potřeme tvarohovou náplní,poklademe ovocem(já dávám broskve v plechu)
a přikryjeme druhým plátem z druhé půlky těsta.
Buchtu jemně propícháme špejlí,aby se neudělaly bublinový boule:-))))))a byl pěkně hladký.
Pečeme ve vyhřáté troubě do zrůžovění....
U nás má buchtička úspěch-je vláčná:-))))

 

 

 

BRAMBŮRČIN MLS

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Je to na 7-8 porcí.
Skleničky 1,5-2dcl,

750g tvarohu ve vaničce plnotučného, 1 vanilkový pudink, 0,5l mléka, 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk, cukr moučka, 100g čokolády na vaření, 150ml smetany 12%, 0,5cl rumu.
Sezóní ovoce.



POSTUP PŘÍPRAVY

Bílá náplň
Uvaříme pudink necháme vychladnout. Vychladlý pudink rozšleháme, aby tam nebyly hrudky a přidáme vanilkový cukr nebo celou vanilku(lusk) a postupně zašleháme cukr moučku a tvaroh dohladka. Cukru dávám podle chuti nevážím ho.

Tmavá náplň
Čokoládu dáme do kastrůlku přidáme smetanu a rum. Necháme přejít varem, ale stále mícháme, aby se nezpálila musí se nechat zredukovat tak až zhoustne. Necháme schladnout občas promícháme.

Plnění
Jako první dáme ušlehaný tvaroh - uhladíme nalejeme schladlou čokoládu, tvaroh, čokoládu a poslední vrstva tvaroh. Necháme ztuhnout zdobíme ovocem a můžeme i šlehačkou.

Je to trošku pracnější, ale stojí to zato!!

 

 

  

Babiččiny krémeše

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

28 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva, 5dkg rozpuštěné Hery nebo másla, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 1 lžíce tekutého medu, špetička soli.


KRÉM : 1L mléka, 3 vanilkové pudingy, 25 dkg Hery nebo másla, 4 žloutky, 15-20 dkg cukru. Dále 2 -3 smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání.

POSTUP PŘÍPRAVY

Smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme ostatní suroviny a na vále vypracujeme vláčné těsto. Jako každé medové těsto, i toto by mělo chviličku odpočívat v ledničce. Těsto si rozdělíme na 2 díly, z každého vyválíme placku o rozměrech plechu. Placky pečeme na obrácené straně vymazaného a vysypaného plechu - těsto na něj přeneseme pomocí válečku. Upečeme dorůžova.
KRÉM : v troše mléka rozmícháme pudingové prášky a cukr. Do zbytku mléka přidáme žloutky a dáme vařit. Těsně před bodem varu přilijeme zbytek mléka s pudingem a vymícháme hladkou pudingovou kaši. Po vychladnutí zašleháme změklý tuk - měl by mít pokojovou teplotu.
Upečenou placku dáme do plechu, rozetřeme pudingový krém, na to natřeme ušlehanou šlehačku a přikryjeme druhou medovou plackou. Uchováváme v ledničce, krémeše jsou nejlepší druhý den, kdy medové placky zvláční.