Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečené mňamky 3.

27. 11. 2009

 LEHKÝ VÁNEK - tříbarevný, křehký

 POTŘEBNÉ PŘÍSADY
těsto: 300g másla nebo Hery, 300g moučk. cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička Rumu, 4 žloutky, 3 pol. lžíce mléka, 6 bílků, 400g hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 2 pol. lžíce kakaa


tvarohová náplň: 500g tvarohu, 3 pol. lžíce moučk. cukru, 1 vanilkový cukr,  2 žloutky, 50 ml mléka
na posypání: cukr moučka+ vanilkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Máslo, moučkový cukr, vanilk. cukr, Rum - utřeme do pěny. Postupně přidáme žloutky a mléko. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem.
2. Mouku a tuhý sníh střídavě zlehka vmícháme do pěny. 1/2 těsta rozetřeme na na vymazaný a moukou vysypaný plech. Do druhé 1/2 těsta vmícháme kakao a necháme ho stranou.
3. Náplň: žloutky smícháme s moučk. cukrem+vanilk. cukr. Přidáme rozmačkaný tvaroh, mléko, všechno spolu dobře vymícháme, můžeme šlehat.
4. Tvarohovou náplň natřeme opatrně na bílé těsto, tvaroh pokryjeme kakaovým těstem a dáme péci do předehřáté trouby, stup. 2-3, 40 - 50 min.
5. Vychladlý moučník posypeme směsí cukrů na posypání.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Řezy Lada

                                                                      

Suroviny :
Těsto:

250 g hladké mouky
½ balíčku prášku do pečiva
150 g tuku (Hera)
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr


Náplň:
5 vajec
150 g tuku (Hera)
150 g cukru krupice
1 lžíce kakaa
120 g nahrubo nasekaných ořechů
2 nahrubo nastrouhaná jablka
1 lžíce strouhanky


Poleva:
3-4 tyčky čokoládových kaštanů

 

Pracovní postup:
Nejdříve si připravíme náplň. Žloutky, tuk a cukr třeme do pěny, přidáme kakao, ořechy, jablka, strouhanku a lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
Z uvedených surovin vypracujeme v míse nebo na vále těsto a vyválíme z něj placku velikosti plechu na pečení. Přeneseme ji na tukem vymazaný plech s vyšším okrajem a lehce přitiskneme. Povrch potřeme připravenou náplní a moučník upečeme v mírně vyhřáté troubě do růžova. Po vyjmutí z trouby ho necháme zchladnout a poté ho rovnoměrně potřeme rozpuštěnými čokoládovými kaštany. Rozpustit je můžeme buď v kastrolku nad vařící vodou nebo v misce v mikrovlnce. Po ztuhnutí polevy nakrájíme na čtverečky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duo řezy

Suroviny :
1. těsto

1 Makovník (směs od Vitany)
1 vejce
olej

2. těsto
160 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
100 ml oleje
100 ml vody
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
3 vejce


Poleva:
250 g moučkového cukru
4 lžíce citronové šťávy

 

 

Pracovní postup:
Těsto na makovník si připravíme podle návodu na obalu. Navíc potřebujeme vejce a olej.
Na druhé těsto si do misky na šlehání vložíme tři žloutky, odvážený krupicový cukr, vanilkový cukr, olej a vše vyšleháme do pěny. Přilijeme vlažnou vodu, rum, citronovou šťávu a znovu zamícháme. Vznikne poměrně řídká směs. Do odvážené mouky si rozmícháme prášek do pečiva a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou směs postupně promícháváme s moukou a sněhem.

Velký a hlubší plech vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nejdříve na něj rovnoměrně rozprostřeme těsto s mákem, poté navrch rozetřeme piškotové těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 190 stupňů C a upečeme. Po vychladnutí moučník potřeme citronovou polevou, kterou připravíme třením moučkového cukru s citronovou šťávou.

Moučník je lehký jako peříčko, není příliš sladký a krásně se v něm snoubí chuť máku s citronovou příchutí piškotového těsta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meruňkový moučník s kokosovou peřinou

Suroviny :
Těsto:

8 vajec
400 g moučkového cukru
380 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
6 lžic horké vody

Punčová hmota:
750 ml meruňkového kompotu i s nálevem
rum

Kokosová hmota:
120 g kokosu
250 ml mléka
250 g másla
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

 

Pracovní postup:
Ze surovin na těsto upečeme klasickým způsobem dvě piškotové placky. Jednu placku rozdrobíme a smícháme s meruňkovým kompotem, přidáme trochu rumu. Druhou placku potřeme marmeládou, pokapeme rumem a na ni rovnoměrně navršíme připravenou punčovou hmotu.
Mléko s kokosem svaříme za stálého míchání na hustou hmotu. Necháme vychladnout a do studeného zašleháme změklé máslo s moučkovým cukrem. Bílou hmotu rozetřeme na povrch moučníku a ozdobíme čokoládou (strouhanou, čokoládové mřížky apod.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Řezy se zakysanou smetanou

Suroviny :
Těsto:

6 vajec
1 vanilkový cukr
150 g moučkového cukru
150 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva

Náplň:
2-3 kelímky kysané smetany
1 šlehačka

Poleva:
2 balíčky jahodového pudinku
8 lžiček cukru
750 ml vody
1 lžíce citr.šťávy

 

Pracovní postup:
Smícháme ingredience na těsto (žloutky do těsta, nakonec sníh z bílků) a upečeme na středním plechu do růžova.

Náplň: vyšlehanou šlehačku smícháme se zakysanou smetanou, natřeme na vychladlý upečený plát a dáme do ledničky.

Na polevu svaříme vodu a pudinky, přidáme cukr, popř. trošku citrónové šťávy a nalijeme na moučník. Pěkně urovnáme a necháme ztuhnout. Krájíme na řezy.
Poznámka: Na fotografii je jiná varianta tohoto moučníku - bez jahodové polevy. Povrch tvořený náplní ze zakysan smetany a šlehačky je posypán Grankem a řezy jsou ozdobeny půlkou kuličky hroznového vína.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piškotová buchta s pudinkem

Suroviny :
Piškot:

5 žloutků
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
100 ml studené vody
sníh z 5-ti bílků

Pudink:
800 ml mléka
2 vanilkové pudinky
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Smetana:
700 g zakysané smetany s cukrem

Pracovní postup:
Nejdříve si připravíme pudink (postupujeme podle návodu na obalu) a dáme ho trochu zchladnout.
Piškotové těsto připravujeme standardním způsobem. Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a také zvlášť si ušleháme tuhý sníh z bílků. Poté promícháme žloutkovou směs s ostatními surovinami na piškot a nakonec lehce zamícháme tuhý sníh. Asi 3/4 těsta nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Do zbylého těsta přidáme kakao, promícháme a nalijeme cikcak na těsto světlé. Ještě na syrové těsto dáváme po lžících vlahý pudink - opět cik cak - jak to vyjde. Poté vše dáme upéct.
Poté ještě na teplou buchtu rozetřeme zakysanou smetamu a povrch posypeme kakaem. Vše necháme pořádně ztuhnout v ledničce a můžeme nakrájet a podávat.

 

Pivní štrůdl

Suroviny :
300 g hladké mouky
1/2 kostky ztuženého tuku
16 lžic piva
6 lžic cukru
skořice
oříšky
hrozinky

 

Pracovní postup:
Do 300 gramů hladké mouky nastrouháme na hrubém okurkové struhadle polovinu kostky ztuženého pokrmového tuku (Iva, Omega...) a přidáme 16 polévkových lžic piva. Těsto zpracujeme zezačátku příborovým nožem, později rukama až do hladka na vále. Uložíme jej asi na 20 minut pod hodně nahřátý kastrůlek. (Lze jej nahřát prázdný v troubě nebo nad párou). Těsto pod kastrůlkem zvláční a spojí se, takže proces nahřátí je velmi důležitý. Hotové těsto rozdělíme na polovinu a z každé části rozválíme co největší a nejtenčí oválnou placku, poklademe na ni najemno nakrájená jablka, posypeme sekanými oříšky, hrozinkami, cukrem a skořicí. S pomocí utěrky zavineme, položíme na plech a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě do doby, než těsto začně růžovět. ?
Poznámka: Chceme-li dělat dvojnásobné množství, nemusíme počítat 32 lžic piva (je to o nervy!), ale odhadneme asi 2/3 lahve.