Pečené mňamky 4.
Kiwi řezy
Těsto:
250 g hladké mouky
Těsto:
250 g cukru krupice
4 vejce
10 lžic vody
10 lžic oleje
půl kypřícího prášku do pečiva
Krém:
1/4 l smetany ke šlehání
1 bílý jogurt
1 vanilkový cukr
Poleva:
1/2 litru vody
1 vanilkový pudinkový prášek
1 dl kiwi sirupu
6 ks kiwi
Pracovní postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Čtyři žloutky utřeme s cukrem do pěny. Do hladké mouky rozmícháme pečlivě prášek do pečiva. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh - po překlopení nádoby dnem vzůru se nesmí pohnout. Do žloutkové pěny vmícháme 10 lžic vlahé vody, 10 lžic oleje, mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce zamícháme ušlehaný sníh z bílků. Na vymaštěném a hrubou moukou vysypaném plechu těsto upečeme ve středně vytopené troubě.
Ušleháme smetanu, do které lehce zamícháme jogurt a vanilkový cukr. Tímto krémem potřeme vychladlé těsto a rozpracovaný moučník dáme na chladné místo nebo do spodní části ledničky. Oloupeme si kiwi a rozkrájíme je ostrým nožem na velmi tenké plátky. Na polevu si svaříme půl litru vody s jedním vanilkovým pudinkovým práškem a 1 dl kiwi sirupu. Vaříme od chvíle, kdy poleva začne houstnout zhruba dvě minuty, potom odstavíme a mícháme až do úplného vychladnutí. Těsto natřené krémem poklademe nakrájenými kousky kiwi a přelijeme vychladlou polevou. Po ztuhnutí polevy (opět v chladnu), krájíme na čtvercové řezy.
Lahodné jablečné řezy s tvarohem
Suroviny :
Těsto:
8 vajec
380 g moučkového cukru
350 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
6 lžic horké vody
Jablečná hmota:
500 g očištěných jablek
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu
Kokosová hmota:
100 g kokosu
¼ l mléka
200 g másla
150 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
čokoláda na vaření
Pracovní postup:
Nejdříve si upečeme piškotové těsto. Oddělíme bílky a žloutky. Žloutky ušleháme s cukrem a 6 lžícemi horké vody. Do mouky dobře rozmícháme prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku a sníh potom postupně a lehce vmícháváme do žloutkové hmoty. Těsto rozdělíme na dvě části, z nichž každou rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech (alespoň jeden z nich vy měl mít vyšší okraj) a upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Zatím si oloupeme jablka a odstraníme z nich jádřince. Nakrájíme je na kousky a pokapeme je citronovou šťávou. Vložíme je do hrnku, podlijeme několika lžíce studené vody, posypeme trochou cukru, přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí (jablka se však nemusí úplně rozvařit). Hotová dušená jablka necháme vychladnout.
Zatím můžeme pracovat na kokosové vrstvě. Kokos vsypeme do hrnku s mlékem, zahříváme a mícháme, až vznikne hustá hmota. Tu odstavíme a také necháme zchladnout.
Jakmile jsou upečené a zchladlé oba piškoty, ten na plechu s nižším okrajem rozkrájíme na kousky a rukama rozdrobíme na drobečky. Do nich přidáme dušená jablka spolu se šťávou, rum a promícháme, až suroviny spojí vytvoří stejnorodou hmotu. Při přípravě jablečné vrstvy můžeme samozřejmě experimentovat a přidat třeba i mleté oříšky nebo tekutý karamel. Rum můžeme nahradit punčem. Hotovou jablečnou hmotu rozetřeme rovnoměrně na piškot a uhladíme.
Cukr a máslo vyšleháme a potom do něj zamícháme zchladlou kokosovou hmotu. Touto polevou potřeme jablečnou vrstvu a povrch posypeme strouhanou čokoládou. Necháme chvíli odležet v chladnu, vrstvy se lépe „propojí“. Krájíme na kostky a pochutnáváme si.
Poznámka:
Moučník je poměrně pracný a je ho i velké množství. Vyplatí se ho připravit, když čekáte více hostů, kteří mají rádi sladké. Nebo ho můžete připravit jen z polovičních dávek, potom stačí na pečení větší dortová forma.
Punčové řezy
Suroviny :
Piškot:
1 hrnek hladké mouky
½ hrnku cukru
3 vejce
2 lžíce másla
pár kapek vanilky
Směs na namáčení:
¼ hrnku vody
¼ hrnku cukru krupice
3 lžíce rumu (nebo rumová esence)
4 kapky červeného potravinářského barviva
rybízová zavařenina
Poleva:
½ hrníčku moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Forma o šířce 9 cm a výšce minimálně 6 cm
Pracovní postup:
Den až dva před podáváním moučníku si upečeme piškot jako na roládu – asi 2 cm vysoký.
Jakoukoliv formu nebo nádobu o šířce asi 9 cm a výšce asi 6 cm (na délce nezáleží), vyložíme ji potravinářskou fólií, kterou si samozřejmě ustřihneme o něco větší, než jsou rozměry nádoby. Fólie nám dobře poslouží při vyjmutí řezů z formy.
Do mělké misky si odměříme ¼ hrníčku vody a ¼ hrníčku cukru a rum, promícháme. Z toho ¼ oddělíme do jiné mělké misky nebo na hluboký talíř, přidáme 4 kapky červeného potravinářského barviva a promícháme. Do těchto dvou směsí budeme namáčet části piškotového plátu a rovnat je do připravené formy.
Z upečeného piškotového plátu nakrájíme nejdříve dva pláty o velikosti dna formy a dále podlouhlé pláty 3 x 3 x délka vaší formy (v této chvíli vyložené fólií).
Nejprve namočíme 1. velký plát, vložíme ho na dno formy a pomažeme slabě rybízovou zavřeninou. Dále namočíme 2 kvádříky do nebarveného roztoku a přiložíme je ke stranám formy. Doprostřed dáme kvádřík namočený v červeném roztoku a opět pomažeme zavařeninou. Totéž můžeme opakovat ještě jednou vrstvou, ale kvádříky obarvíme obráceně tj. červené přijdou na stranu formy. Ukončíme druhým velkým plátem namočeným v bezbarvém roztoku. Potom už jen přehneme fólii přes vršek, zatížíme a dáme alespoň na 4 hodiny (ale nejlépe na noc) do ledničky. S pomocí fólie vyklopíme z formy a potřeme citrónovou polevou, kterou připravíme utřením cukru a citrónové šťávy.
Popis je sice dlouhý a vypadá složitě, ale ve skutečnosti není příliš pracný. Jde prakticky vtipně nakrájený a hezky poskládaný piškot, namáčený v cukrovém (a obarveném) roztoku.
Poznámka:
Recept zaslala p. Hanušová. Když jsem tento recept zkoušela, upekla jsem si piškot dle vlastního receptu a ze 4 vajec, protože ho umím skoro zpaměti a mám s ním dobré zkušenosti. Jinak jsem postupovala podle návodu a občas narazila na nějaké to úskalí. Roztoky (bílý i červený) je třeba dát do mělkého talíře, aby se nakrájené hranolky či pláty daly dobře namáčet z obou stran a nepolámaly se. Pokud máte tvrdší rybízovou marmeládu, předem si ji rozetřete, aby se dala dobře natírat (případně rozehřejte s kapkou vody a romíchejte). Narazit můžete i u červeného barviva - já jsem použila potravinářské barvivo v prášku, které jsem koupila v obchodním domě TESCO. A do polevy na potření jsem dala 3 lžíce citronové šťávy, jedna se mi zdála hodně málo. Výsledek viz fotografie
Žluté řezy
Suroviny :
Těsto:
220 g polohrubé mouky
100 g Ramy
120 g moučkového cukru
1 vejce
2 žloutky
1 lžička kypřícího prášku
Náplň:
500 ml mléka
500 g tvarohu (polotučného)
150 g moučkového cukru
1 vanilkový pudink
150 ml oleje
1 vejce
3 žlutky
1 vanilkový cukr
Sníh:
5 bílků
5 lžic pískového cukru
Pracovní postup:
Z polohrubé mouky, tuku, cukru, vajec a kypřícího prášku vypracujeme těsto (stačí ho dát do šlehače a ušlehat). Potom ho necháme chvíli odstát. Zatím si plech na pečení vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou a těsto na něj rovnoměrně rozetřeme. Je nutné si s tím trochu pohrát, protože těsto je poměrně tuhé a roztírá se poměrně špatně. Potom ušleháme všechny suroviny na náplň a tvarohovou hmotu na těsto nalijeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 180 stupňů) po dobu zhruba 40 - 45 minut. Ke konci pečení si ušleháme zbylé bílky s krupicovým cukrem a tuhý sladký sníh z bílků natřeme na téměř upečený moučník. Povrch můžeme ozdobit tahy vidličkou. Od této chvíle už moučník potřený sněhem v troubě pouze sušíme při mírné teplotě. Vrchní sněhová vrstva by měla být křupavá a neměla by zhnědnout (což se stane při vyšší teplotě).
Poznámky:
Úskalí tohoto moučníku jsou dvě - první je volba vhodného plechu na pečení. Plech by měl být vyšší a ne příliš velký, protože základního těsta je poměrně málo. Druhým úskalím je "sušení" sněhové polevy. I když se Vám to povede, do druhého dne přece jen křupavý sněhový potah částečně od tvarohu provlhne a už to není ono. Tak snad rychle sníst. Budu přemýšlet o tom, zda tuto sněhovou čepičku nenahradit něčím bezpečnějším.
Buchta kombi
1. těsto
400 g hladké mouky
150 g tuku (Hera)
100 g moučkového cukru
8 lžic vody
1 vejce
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
2. těsto
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
2 vejce
100 ml oleje
150 ml vody
1 prášek do pečiva
Náplň:
200 g jablek
1 tvaroh
100 ml mléka
4 lžíce cukru
1 lžička skořice
Pracovní postup:
Nejdříve si připravíme první těsto smícháním uvedených surovin a dobře jej rukama propracujeme, aby bylo hladké. Rozválíme je na lehce pomoučeném vále na velikost plechu na pečení. Plech si vytřeme tukem, těsto na něj s pomocí utěrky přeneseme a upravíme tak, aby dosahovalo až do krajů. Jablka si oloupeme a nastrouháme. Tvaroh rozšleháme s mlékem a 2 lžícemi cukru a tvarohovou hmotou potřeme spodní tmavý plát těsta, který už leží na plechu. Na to nasypeme nastrouhaná jablka, posypeme je zbylým cukrem a skořicí. Suroviny na druhé těsto si ušleháme ve šlehači a vzniklou napěněnou hmotu nalijeme na jablka. Rozetřeme ji tak, aby byla všude stejně vysoká a dosahovala až ke krajům. Pečeme v troubě vytopené na 200 stupňů dokud vrchní vrstva těsta nezačne růžovět. Vychladlý moučník krájíme na řezy.
Poznámka: Do tvarohovo-jablečné náplně můžeme samozřejmě přidat ořechy nebo rozinky.
Bratislavské rohlíčky
400 g hladké mouky
250 g Hery
250 g zakysané smetany (15% tuku)
moučkový + vanilkový cukr na obalování
(papír na vyložení plechu)
vajíčko na potření
Náplň:
250 g mletých ořechů
100 g cukru krupice
hrst hrozinek
100 ml vařícího mléka
(2 lžíce rumu)
(citronová kůra)
(rozdrcené piškoty)
Pracovní postup:
Suroviny na těsto zpracujeme a vytvoříme hladké těsto. To rozdělíme na 6 stejně velkých kousků, každý pěkně v dlaních zakulatíme a vytvoříme bochánek. Bochánky přikryjeme fólií (aby neosychaly) a necháme je v ledničce (nebo v chladnu) alespoň dvě hodiny odpočinout.
Zatím se věnujeme přípravě náplně – vyloupeme a umeleme ořechy, přidáme k nim cukr, propláchnuté rozinky, můžeme přidat i trochu citronové kůry a rumu. Nakonec přilijeme horké mléko a zamícháme. Směs by měla být hodně hustá, pokud není, přidáme rozdrcené piškoty.
Každý bochánek těsta rozválíme na pomoučeném vále do kulaté placky a rozdělíme pravidelnými šikmými řezy na 8 stejných dílů. Na širší stranu každého dílu (zhruba na základnu rovnoramenného trojúhelníku) dáme nádivku a z této strany srolujeme těsto s nádivkou do tvaru rohlíčku. Rohlíčky vyrovnáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme zhruba 20 až 30 minut. Ještě horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem.
Poznámka:
Rohlíčků je celkem 48, ale plné množství dlouho nevydrží. Nejlepší jsou ještě vlahé, s šálkem dobré kávy. Není to dobrá inspirace pro blížící se velikonoční svátky?
Medové řezy
Těsto:
4 vejce
250 g moučkového cukru
80 g másla
3 lžíce medu
500 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
Náplň:
300 g másla
250 g moučkového cukru
500 ml mléka
1/2 balíčku vanilkového cukru
50 g maizeny
1 lžíce rumu
povidla
Pracovní postup:
Vejce, cukr, máslo a med ušleháme do husta nad párou (tj. suroviny dáme do menšího hrnku, který vložíme do většího hrnku ve kterém je voda a který se zahřívá. Šleháme pečlivě, protože hustá vaječná hmota je nutná, aby se těsto povedlo. Prášek do pečiva pečlivě rozmícháme v mouce a spojíme s hmotou ušlehanou nad párou. Těsto zpracujeme lehce pomoučeném na vále. Rozdělíme jej na čtyři stejně velké části, každou z nich samostatně vyválíme na plát velikosti plechu. Protože vyválené pláty těsta jsou poměrně tenké, je praktické je vyválet přímo na papíru na pečení, který jsme si připravili ve velikosti plechu. Nejen, že se těsto nelepí, ale také jej dobře přeneseme na plech. Každý plát samostatně upečeme - trvá to jen několik málo minut a necháme ho vychladnout. Příprava náplně: Z mléka, vanilkového cukru a maizeny si uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo s cukrem utřeme do pěny, potom postupně přidáváme vychladlou kaši a nakonec přidáme rum. Příprava povidel: Máme-li povidla ztvrdlá, přidáme lžíci či dvě vody, trochu povaříme a mícháme, až povidla zvláční a půjdou natírat na těsto. Vychladlé pláty upečeného těsta klademe na sebe a každý z nich potřeme krémem nebo povidly. Moučník můžeme na povrchu ozdobit čokoládovou polevou a kouskem kandovaného či sušeného ovoce.
Kakaové řezy s kokosem
Suroviny :
Těsto:
5 vajec
150 g cukru krupice
150 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
150 ml mléka
125 g kokosové moučky
150 g másla
100 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
rybízová marmeláda
Pracovní postup:
Vejce s cukrem šleháme ve šlehači tak dlouho, až se objem šlehané hmoty zdvojnásobí. Kakao a prášek do pečiva smícháme s moukou a postupně přidáváme. Těsto nalijeme na plech vytřený tukem a vysypaný hrubou moukou a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Jakmile se začnou okraje oddělovat od plechu, vyjmeme z trouby a hned potřeme marmeládou.
Na náplň si nejdříve svaříme mléko a horké mléko důkldně smícháme s kokosem. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, přidáme rum a nakonec postupně kokosovou hmotu.
Vychladlý moučník překrojíme na poloviny, na jednu polovinu natřeme kokosovou směs a druhou polovinou přiklopíme. Povrch opět potřeme marmeládou a posypeme kokosem.