Vánoce-Pokrmy 1.
Řízky s rajčaty a jablky
Ingredience:
- kůtí řízky
- zelené široké nudle
- cibule
- rajská jablíčka
- jablka
- citrón
- olej
- smetana
- kari
- cukr
- sůl
Postup:
Nudle uvaříme podle návodu v osolené vodě. Rajská jablíčka omyjeme a pokrájíme na osminky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Jablka oloupeme, vyřízneme jádřince, dužinu nakrájíme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou. Nudle scedíme a necháme je důkladně okapat.
Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme připravená rajská jablíčka a jablka. Zaprášíme kari kořením. Zalijeme smetanou, vše osolíme, opepříme a osladíme. Na mírném ohni povaříme asi pět minut.
Krůtí řízky omyjeme, osušíme a mírně naklepeme. Opepříme a na oleji z obou stran asi 8 minut opékáme, poté je osolíme.
Maso rozdělíme na jednotlivé talíře, obložíme vařenými nudlemi a polijeme omáčkou.
Půlnoční polévka
Ingredience:
- hovězí přední nebo pupek
- celer
- petržel
- mrkev
- cibule
- česnek
- nové koření
- bobkový list
- jalovec
- celý černý pepř
- mletý koriandr
- polévkové nudličky
- maggi
- sojová omáčka
- worcesterová omáčka
- koření kari
- hřebíček
- koření gyros
- sterilizované žampióny
- zelená petrželka
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Do tlakového hrnce dáme maso, veškerou očištěnou kořenovou zeleninu, celé stroužky česneku, celou oloupanou cibuli, bobkový list, celý pepř, jalovec, hřebíček, nové koření, osolíme, zalijeme vodou a dáme vařit. S cibulí a česnekem nemusíme šetřit. Asi za ¾ hodiny odstavíme a necháme mírně prochladnout.
Vývar scedíme do jiného hrnce. Veškerou kořenovou zeleninu a maso pokrájíme na drobné kousky a přidáme do vývaru. Česnek propasírujeme a cibuli nakrájíme na kolečka a také přidáme do vývaru spolu s pokrájenými žampióny a nudličkami. Přivedeme opět k varu a dochutíme mletým koriandrem, kari, gyrosem, sojovou omáčkou, worcesterovou omáčkou, maggi, mletým pepřem a solí.
Před podáváním přidáme nasekanou čerstvou zelenou petrželku
Vídeňský bramborový salát
Ingredience:
- brambory
- cibule
- olej
- ocet
- cukr
- pepř
- sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s trochou oleje. Přidáme velmi jemně pokrájenou cibuli. Z vody, octa, cukru, pepře a soli si připravíme zálivku, kterou vlijeme do brambor s cibulí. Dobře promícháme a dbáme na to, aby salát byl přiměřeně hustý (aby neplaval). Je-li třeba, tak ještě dochutíme a dáme na chladné místo dobře odležet.
Azulu
Ingredience:
- vepřové ramínko
- sterilizovaná zelenina „Pálava“
- čerstvá rajská jablíčka
- cibule
- česnek
- plnotučná hořčice
- sádlo
- worcesterová omáčka
- mletá pálivá paprika
- solamyl
- sójová omáčka
- pepř
- sůl
Postup:
Na rozehřáté sádle orestujeme na kolečka pokrájenou cibuli a jemně nakrájený česnek. Přidáme na malé kousky nakrájené vepřové maso a osmahneme. Osolíme, opeříme, zakápneme , worcesterovou omáčkou, přidáme mletou papriku a trochu sójové omáčky. Dobře promícháme. K poloměkkému masu přidáme sterilizovanou zeleninu a na mírném ohni necháme probublávat.
Na závěr vmícháme plnotučnou hořčici společně s kečupem, a ještě necháme důkladně prohřát.
Podle potřeby zahustíme solamylem rozpuštěným v trošce vody.
Podáváme nejlépe na malých teplých bramboráčcích zdobené kolečkem rajského jablíčka. Můžeme servírovat i s hranolky
Thajská kuřecí křidélka se zeleninovou rýží
Ingredience:
- 12 kuřecích křídel
- 4 stroužky česneku
- barevný drcený pepř
- koriandr
- mletý zázvor.
- sójová omáčka
- 2 lžíce medu
- 100 g kečupu
- grilovací koření
- 400 g rýže
- 100 g zmrazeného hrášku
- 1 červená paprika ,olej
Postup:
Kuřecí křídla omyjeme , okořeníme grilovacím kořením, drceným pepřem a necháme marinovat v oleji . Z medu, zázvoru, koriandru, drceného pepře, sójové omáčky, kečupu a jemně strouhaného česneku připravíme marinádu . Troubu předehřejeme na 210 °C, křídla rozložíme na hlubší plech a za stálého přelévání marinádou pečeme doměkka a zlatova.
Zeleninová rýže: Na oleji opečeme na jemné kostičky krájenou papriku s hráškem , promícháme s vařenou rýží a podáváme.
Rychlý guláš
Ingredience:
- 400g vepřové kýty
- 100 g žampionu
- 2 parky
- 1 cibule
- 12 lžic kečupu
- 1 lžička pálivé a sladké papriky,1 lžička soli
Postup:
Maso naklep a pokrájej na proužky.Párek,cibuli a žampiony pokrájej na drobné plátky.Zprudka opec maso,přidej papriku,parky,cibuli a žampiony.Vše osmahni a dochuť kečupem,pepřem a soli.Pak dej do alobalu a strč do vyhřáté trouby a peč asi 20 minut. Příloha bram. kaše,rýže,hranolky,brambory.
Řízky naruby
Ingredience:
- 6 kuřecích řízků
- sůl, pepř
- olej
- 8 stroužků česneku
- 4 cibule nebo pórky
- 4 vajíčka
- strouhanka
- 30 dkg anglické slaniny
- 30 uzeného sýru (nemusí být)
Postup:
Maso naklepeme, posolíme, opepříme, potřeme česnekem a pokapeme olejem - uložíme do chladu (alespoň 1 hod.). Poté maso obalíme nejprve ve strouhance a pak v rozšlehaných vejcích a hned smažíme na oleji.Na dno pekáčku poklademe v tenké vrstvě anglickou slaninu, potom usmažené řízky, na kolečka nakrájenou cibuli, plátky sýru, řízky,anglickou,... - vrstvíme. Ukončíme plátky anglické slaniny.Přikryjeme a dáme zapéct do trouby na 180 na 20 min. Podáváme teplé s bramborovou kaší, nebo studené s chlebem. Studené krájíme v pekáči jako roládu.
Burácející hrom - silvestrovská pomazánka
Ingredience:
- půlka středně velkého celeru
- 10dkg nastrouhaného eidamu
- 1 lučina
- 1 majolka
- 2 lžíce worcesteru
Postup:
Celer nastrouháme a se vším smícháme v jednu hmotu. (Čím hustší tím lépe ). Pak namažeme na plátky veky či na půlky housek a ozdobíme petrželkou nebo kápií.
Dobrou chuť a veselou noc !!
Mleté maso s bramborovou kaši
Ingredience:
- 750 g mletého masa
- 500 g brambor
- 180 ml mléka
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíci sojové omáčky
- 1 větší cibule
- 3 stroužky lisovaného česneku
- sůl , pepř , mletá paprika
Postup:
Oloupané brambory nakrájejte na kostky a vařte v osolené vodě 10 minut. Mezitím na oleji opečte do zlatova cibuli, přidejte maso a duste asi 10 minut. Maso ochuťte solí, pepřem, sójovou omáčku a česnekem. Z uvařených brambor, másla a horkého mléka připravte kaši obvyklým postupem. Masovou směs rozložte rovnoměrně do vymaštěné zapékací mísy, navrch ozdobně navrstvěte kaši a zapékejte v předehřáté troubě, dokud povrch nezezlátne.
Dobrou chuť.
Žampionový koktejl
Ingredience:
- 20 dkg žampionů
- 10 dkg šunky
- zakysaná smetana
- pepř, sůl, citrón. šťáva
- šlehačka
Postup:
Žampiony povaříme v kyselé vodě, slijeme a veškeré ingredience smícháme dohromady (pepř, sůl,citron dle chuti), ušlehanou šlehačku přidáme nakonec. Necháme uležet v lednici. Podáváme nejlépe v mělkých sklenkách na stopce (šampusky) s bílým pečivem.
Kakaová bomba
Postup:
Svaříme 3 dcl vody + 1 kakao a necháme vychladit.1 máslo, 3 žloutky, 11 dkg cukru moučka - umícháme do pěny. K tomu přidáme 2 balíky dětských kulatých piškotů + vychladlé kakao. Smícháme všechno dohromady.
Srnčí hřbet vyložíme celofánem a do něj uplácáme hmotu. Dáme na 24 hodin do lednice.
Krájíme na plátky a můžeme ozdobit šlehačkou.
Plněný hermelín s ořechy
Ingredience:
- 1 vrchovatá lžíce strouhaných ořechů
- 1 polévková lžíce oleje
- petržel, pažitka, česnek, vegeta, glutasol, sůl, pepř
- 1 Lučina
- Hermelín
Postup:
Hermelín rozkrojíme, naplníme, zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout. Ztuhlý lehce pomažeme máslem a zdobíme polovinou ořechu, případně ředkvičkou. Před podáváním krájíme na malé trojúhelníčky.
Sýrová roláda
Ingredience:
- 2 bal plátkového sýra
- 2 ks taveného měkkého sýra
- 1/8 másla
- 2 kyselé okurky
- 4 vařená vejce
- 20 dkg šunky
- kapie, pažitka, sůl, pepř
Postup:
V horké vodní lázni – nesmí se vařit - rozehřejeme sýr (nejlépe v igelitovém sáčku), vylijeme na prkénko a ihned vyválíme do tvaru obdélníku (50x25) na tenkou placku. Tu poklademe šunkou, rozetřeme připravenou náplň a svineme.Necháme ztuhnout v alobalu.
Sváteční roštěnky
Postup:
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme přes noc rozležet v chladničce. Druhý den na oleji opečeme , přendáme do zapékací misky nebo na pekáč, poklademe půlkami kompotovaných broskví a na ně položíme plátky hermelínu plísní nahoru. Přichytíme párátkem, podlijeme zbylou šťávou z pánvičky a dáme zapéci do trouby.
Podáváme s bramborovými hvězdičkami: Brambory oloupeme, nakrájíme, uvaříme doměkka. Vodu slijeme, ochutíme solí, špetkou muškátového květu a se zakysanou smetanou vyšleháme na kaši. Sáčkem na zdobení dortu tvoříme na plechu větší hvězdičky, které upečeme dozlatova.
Podáváme se zbylým broskvovým kompotem.
Papriková pasta
Ingredience:
- 2 kg červených paprik ( červené jsou chutnější, mám vyzkoušeno)
- ½ kg cibule
- 5 – 7 feferonek
semlít dohromady a přidat:
- 2 dl oleje
- ¼ l octa
- 20 dkg cukru
- 1 lžíce soli
- ½ balíčku DEKA - bez zrníček
Postup:
vařit asi 40 minut, podle toho, jak to chceme řídké nebo husté a 15 minut sterilizovat. Výborné do gulášů, do směsí na špagety apod.
Zeleninové bramboráčky
Ingredience:
- 500g cukety
- 2 větší karotky
- 2 vejce
- 1 lžíce vegety
- špetkuamletého pepře
- 100ml mléka
- 250g hladké mouky
- 1 hlávkový salát
- 100g rajčátek
- olej na smažení
- špetku muškátového květu
- 1 menší cibuli
- 2 stroužky česneku
- sůl, majoránka a strouhanka
Postup:
Cuketu omyjeme a okrájíme ( mladé plody můžeme použít i se slupkou ). Pak ji nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy a necháme chvíli odstát, až pustí vodu a tu slijeme. Karotky očistíme, omyjeme a nastrouháme najemno. Cibuli oloupeme a nadrobno ji nasekáme. Oloupaný česnek utřeme nebo prolisujeme. Karotku, cibuli a česnek přidáme k nastrouhané cuketě společně s vejci, mlékem a hladkou moukou. Směs ochutíme vegetou, solí, muškátovým květem a špetkou pepře. Vše dobře promícháme. Z hustého cuketového těsta tvoříme bramboráčky. Smažíme je na pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany asi 5 minut. Hotové placičky rozložíme na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku. Cuketové bramboráčky podáváme teplé a zdobíme malými rajčátky a salátem. Můžeme je servírovat i jako přílohu k masu.
Kuře se špenátovým přelivem
Ingredience:
- kuřecí prsa
- pepř
- sůl
- špenát
- smetana
- tavený sýr
- vejce
- cibule
- česnek
- světlá jíška
Postup:
Na cibulce připravíme špenát, přidáme česnek, jedno vejce a osolíme. Po chvíli přidáme do špenátu 4 tavené sýry. Když se nám sýr rozpustí, přidáme jednu smetanu. Vznikne nám omáčka kterou můžeme dle potřeby zahustit světlou jíškou. Tou pak přelijeme kuřecí plátky, které jsme si připravili pouze na pepři a soli. Jako příloha nám mohou posloužit opečené brambory.S touto omáčkou jsou také skvělé těstoviny.
Mexické maso
Ingredience:
- 0,5 kg mletého hovězího masa
- 1 malá cuketa
- 1 paprika ( nejlépe žlutá , červená , aby pokrm byl hezky barevný)
- 1 rajský protlak (větší)
- 1 sterilované červené fazole
- 1 kysaná smetana
- sůl dle chuti
Koření:
1.varianta - trochu skořice
2.varianta - paprika sladká a pálivá
Postup:
Maso osmahněte na trošce oleje , přidejte rajský protlak , sterilované fazole, sůl dle chuti a koření dle chuti. Poduste maso a nakonec přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a papriku. Chvíli ještě poduste tak, aby zelenina zůstala "křupavá". Při podávání ozdobte navrchu kysanou smetanou. Lze podávat s chlebem, brambory a rýží.
Kapr na jablkách
Ingredience:
- 1 kapr
- 100 g slaniny
- 4 jablka
- maggi
- sůl
Postup:
Slaninu nákrájíme na plátky a položíme na zapékací mísu. Na ně dáme osolené porce kapra. Jablky nakrájenými jako na štrůdl rybu zasypeme. Přidáme koření. Pečeme v troubě asi 25 minut.