Vánoce-Sladké cukroví 4.
Skořicové hvězdičky
Ingredience
- 3 bílky
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 225 g moučkového cukru
- 1 lžičku citronové šťávy
- 2 lžičky mleté skořice
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru na vál
Postup :
Z bílků se ušlehá pevný sníh. Do sněhu přidáme cukr a vanilkový cukr. Šleháme dalších 10 minut. Až se cukr rozpustí, přidáme citronovou šťávu.Odložíme asi 8 lžic na potření hvězdiček Pak vmícháme do zbylé hmoty skořici a mleté ořechy a vypracujeme těsto.
Na vále posypaném moučkovým cukrem vyválíme těsto na placku silnou asi 5mm a vykrajujeme hvězdičky velké asi 6cm. Klademe ne pečícím papírem vyložený plech a potřeme odloženým bílkovým sněhem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 25 minut
Ořechová placka
Ingredience
- 1 kelímek šlehačky
- 2 kelímky hladké mouky
- 4 celá vejce
- 1 kelímek cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra
Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech asi na 15 minut.
Nádivka:
13 dkg másla, 1 kelímek cukru krupice, 4 lžíce vlažného mléka, 20 dkg ořechů nahrubo nasekaných (můžou být i normálně namleté).
Vše smícháme, dáme na zapečenou placku dopéci asi na 10 minut
Gerlachovské řezy s ořechovou náplní
Ingredience
- 450 g hladké mouky
- 300 g másla (nebo jiného tuku)
- 3 žloutky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky sody
- 20 g droždí
- trochu mléka
- 250 g mletých ořechů
- 250 g moučkového cukru
- trochu mléka a rum na zvlhčení
- marmeláda (může být kyselejší, je to lepší)
Postup
Na vál dáme mouku, žloutky, cukr, sodu a droždí rozmíchané v trošce mléka. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly a ihned (bez kynut) vyválíme 3 pláty velikosti plechu. Na vymaštěný plech dáme 1 vyválený plát, potřeme jej marmeládou, posypeme polovinou směsi ořechů a cukru, zvlhčíme (pokropíme ) trochu mlékem a rumem, zakryjeme 2 plátem těsta, který namažeme marmeládou, posypeme druhou polovinou směs z ořechů a cukru, pokropíme mlékem a rumem, zakryjeme 3 plátem těsta a upečeme. Po upečení pocukrujeme a nakrájíme.
Ježci
Ingredience
- Na 80 kousků si připravíme:
- 350 g hl. mouky
- 100 g másla
- a 100 g sádla nebo 200 g tuku
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 80 půlek vlašských ořechů
- 50 g čokolády na vaření
Postup
1. Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 80 kousků, do každého kousku zabalíme půlku vlašského ořechu a tvarujeme ježky. Pečeme přibližně 10 - 15 minut při nízké teplotě a necháme vychladnout.
2. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření. Ježky v ní do poloviny namáčíme a obalujeme v kokosu. Čokoládou domalujeme oči a čumáček.
Vánoční řezy
Ingredience
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce umletých ořechů
- 2 lžíce jemné strouhanky
- 1 lžíce hladké mouky
Náplň I. - ořechová:
- 140 g umletých ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 0,1 litru mléka
Náplň II. - punčová:
- 0,35 litru vody
- 6 lžic krystalového cukru
- 1 lžíce marmelády
- šťáva z jednoho citronu
- 0,2 litru rumu
- 300 g dětských piškotů
Poleva:
- 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem našleháme do pěny. Během šlehání postupně přidáváme 2 lžíce vlažné vody. Do takto připravené směsi přimícháme umleté ořechy, kakao, strouhanku, mouku a tuhý sníh ze 6 bílků. Rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.Vychladlý koláč potřeme na plechu ořechovou náplní a rozkrojíme po šířce napolovic. Potom na jednu polovinu koláče naneseme punčovou náplň a zakryjeme druhým plátem tak, aby ořechová náplň byla uložena na náplni punčové. Moučník přikryjeme papírem a zatížíme deskou a závažím. Nakonec polijeme kakaovou nebo čokoládovou polevou. Příprava náplně I.
Ořechy, cukr a máslo zalijeme vroucím mlékem, vymícháme a necháme vychladnout.
Příprava náplň II.
Vodu, krystalový cukr, marmeládu a citronovou šťávu uvaříme , do vychladlé směsi vlijeme 0,2 l rumu a zamícháme. Dětské piškoty rozdrtíme válečkem, vsypeme do připraveného punče a všechno spolu smícháme.
Příprava polevy:
Máslo rozehřejeme, přidáme kakao, cukr, mléko a maizenu. Opět zahříváme a vymícháme do hladka.
Koláčky s kokosovou náplní
Ingredience
- 40 dkg polohrubé mouky
- 25 dkg másla
- 4 žloutky
- 1 dcl mléka udělat těsto
- 2 dkg droždí
- 1 lžička cukru
- 4 bílky (raději 6) ušlehat sníh v páře
- 1/4 kg cukru krystal
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 15 dkg kokosu
Postup
Těsto rozdělíme na tři díly. Každý vyválíme, potřeme kokosovým sněhem, srolujeme jako závin (tři roládky), záviny krájíme režnou nití na kolečka asi 1 cm, která poklademe na plech a dáme upéci. Uvedené množství vystačí asi na 2 plechy.
Vánoční koláč
Ingredience
- 20 dkg hladké mouky
- 14 dkg másla
- 1 lžíce cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce studené vody
Postup
Zpracujeme těsto a necháme odpočinout přes noc. Z těsta vyválíme dvě placky. Jednu placku položíme na plech, potřeme nádivkou a přikryjeme druhou plackou. Povrch pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo rozkrájenými ořechy. Upečeme.
Nádivka:
14 dkg cukru utřeme se 4 žloutky, přidáme 20 dkg strouhaných ořechů a sníh ušlehaný z 5 bílků.
Ořechové rohlíčky
Ingredience
- 30 dkg mletých oříšků (vlašské nebo lískové)
- 25 dkg moučkového cukru spojit v těsto
- 2 celá vejce
- z těsta tvoříme malé rohlíčky (těsto se lepí na ruce, omočte si je ve vodě)
- rohlíčky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a každý trošku zploštíme prstem
- pečeme v mírné troubě
Krém:
- 16 dkg cukru moučky
- 3 celá vejce šlehá se ve vodní lázni do zhoustnutí
- 2 lžíce kakaa
Postup:
zvlášť našleháme 20 dkg másla a 1 lžíci rumu a spojíme s vaječno-kakaovou hmotou
krémem nastříkáme rohlíčky (pomocí sáčku na zdobení) a necháme jej trochu zchladit, potom rohlíčky stranou, kde je zatuhlý krém máčíme v čokoládové polevě
Čokoládová poleva:
- 8 dkg 100 % tuku
- 8 dkg cukru moučky zahříváme do horkého stavu a v polevě
- 1 lžíce kakaa máčíme rohlíčky
- 1 lžička mléka
- 1 lžíce škrobu
- (je možné udělat běžný vanilkový krém a místo polevy rozpustit čokoládu na vaření s kouskem 100% tuku)
Medový dort
Ingredience
- 35 dkg hladké mouky
ve vodní lázni se rozpustí:
- 1 vrchovatá lžíce medu
- 10 dkg cukru moučka
- 7 dkg másla
Postup
potom se přidá 1 celé vejce a šlehá se do zhoustnutí, odstavíme z ohně a do teplého zašleháme 1/2 lžičky sody bicarbony, (pokud ji nemáme tak použijeme prášek do pečiva), pak zase dáme do vodní lázně, šleháním napěníme a přidáme polovinu hladké mouky do toho teplého a necháme vychladit, po vychladnutí přidáme druhou polovinu hladké mouky a vypracujeme nelepivé těsto
těsto rozdělíme na 6 dílků každý dílek vyválíme dotenka a vykrojíme z něj kolo (například pomocí kastrolu) a dáme upéci na slabý pomaštěný plech - možná se vejdou dvě kola na jeden plech - pečeme asi na 150*C (upeče se rychle) postupně upečeme všech 6 kol a necháme je vychladit (placky vydrží suché skladovat i několik týdnů)
Připravíme si krém na plnění, který máme rádi.
Každou placku potřeme rumem nebo kávou, můžeme prostřídat, potom placku můžeme namazat marmeládou a potom krémem. Všech 6 placek spojíme a nakonec polijeme dort čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.
Těsto na dort je velice levné a krém si může každý udělat podle vlastní chuti.
Medové řezy s ořechy
Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 15 dkg cukru
- 20 dkg tuku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Těsto rozválet na dvě placky. Placky potřít rumem. Na jednu placku natřeme polevu a pečeme zvolna.
Poleva:
- 30 dkg ořechů nahrubo namleté
- 20 dkg cukru
- 12 dkg másla rozpustit, přidat ořechy,
- 2 lžíce medu rozetřít na placku a upéct
- 2 lžíce vody
Krém:
- 1/2 mléka
- 1 vanilkový puding
- 4 lžíce hrubé mouky
- 15 dkg cukru
- 1 máslo
uvařit kaši a zašlehat do 1 másla
Ořechové kostky
Ingredience:
- 3 žloutky
- 30 dkg cukru utřít
- 15 dkg másla
- 10 dkg ořechů
- 1/4 l mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 kg polohrubé mouky
- ze 3 bílků sníh
Poleva:
- 1/4 kg 100% tuku
- 15 lžic vody
- 5 lžic rumu
- 5 lžic kakaa
- trochu cukru
Postup:
Upečené nakrájíme na kostky (asi 70 Ks), které namáčíme v čokoládové polev a potom je obalujeme v cukru moučce smíchaném s kokosem.