Ostaní recepty
BRAMBORY ZAPEČENĚ SE ZELENINOU V ALOBALU
Suroviny:
1,5 kg syrových brambor nakrájených na drobné kostičky
cibule a pár kyselých okurek – vše nakrájené na drobné kostičky
klobása nakrájená také na kostičky
(může a nemusí být pár plátků anglické slaniny rovněž na kostičky)
sůl, pepř, olej, alobal
Postup:
Všechny nadrobno nakrájené suroviny smícháme ve velké míse, osolíme a mírně opepříme. Alobal nastříháme na půlmetrové kusy, každý uprostřed potřeme lehce olejem a klademe porce směsi. Dobře zabalíme a balíčky uložíme na plech. Upečeme v troubě asi na 180-200°C 35-40 min.
„BRAMBORIZZA“
Suroviny:
1 menší cibule
1 rajče
1 menší paprika
1 kyselá okurka
1 vejce
strouhaný sýr
provensálské koření, sůl
Postup:
Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouhaným sýrem a dochutíme provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjeme a necháme 1 minutu zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatarskou omáčkou nebo jen tak.
Do pokrmu lze přidat i další suroviny podle toho, co zrovna máte doma (třeba pár koleček salámu atd.). Je to dobrota! Něco mezi bramborákem a pizzou.
KROKETY I.
Suroviny:
1/2 šálku hrubé mouky
sůl
Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto a z připravené směsi vypracujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance a usmažíme ve fritéze.
BROKOLICE ZAPEČENÁ SE ŽAMPIONY
Suroviny:
200 g brokolice
2-3 vejce
sůl, kmín
Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na oleji na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli dusíme. Zalijeme rozšlehanými vejci, smíchanými se strouhaným sýrem, přikryjeme a necháme chvíli zapéct.
Podáváme samostatně nebo s vařenými bramborami.
UTOPENCI
Suroviny:
3 a 1/2 dcl vody
1 (nebo
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 čili paprička (či feferonka)
sůl
A dále:
1 malá hlávka strouhaného bílého zelí (nemusí být, ale je to výborné)
4 cibule
Postup:
Připravíme nálev, který krátce povaříme a necháme vychládnout. Točený salám nakrájíme na špalíky, které ještě podélně rozkrojíme napůl a každou polovinu několikrát lehce nařízneme (ale nedokrojíme). Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a promícháme s nakrouhaným zelím. Do větší lahve střídavě vrstvíme salám a zelí s cibulí, pak zalijeme vychládlým nálevem i s kořením a necháme v lednici proležet alespoň 3 dny.
RYCHLÝ SALÁT NA CHLEBÍČKY
Suroviny:
400 g dietního salámu (nebo Junioru) nastrouhat
1 velká, nadrobno nakrájená cibule
3 kyselé okurky nastrouhat nebo nakrájet na drobné kostičky
4 lžíce tatarské omáčky
Zálivka:
2 lžíce oleje, octa, cukru, hořčice, kečupu
trošku vody
trošku pepře, sladké papriky
Postup:
Všechny suroviny na zálivku lehce svaříme až se spojí a po vychládnutí smícháme se všemi ostatními přísadami.
JARNÍ POMAZÁNKA S ŘEDKVÍ A PÓRKEM
Suroviny:
(nebo tvaroh)
2 lžíce Ramy
(nebo jiného margarínu)
3 tavené sýry
(lehce vymačkejte vodu)
(světlá část)
půl čajové lžičky mleté papriky
sůl dle chuti
Postup:
Všechny suroviny vymíchejte elektrickým šlehačem. Sojové rohlíky nakrájejte zešikma na širší plátky, natřete pomazánkou a ozdobte kousky rajčete a kouskem petrželky (plátky rohlíku pak vypadají jako zajíčci :o)
BRAMBORY ZAPEČENÉ S KYSELÝ ZELÍM
Suroviny:
brambory uvařené ve slupce, nakrájené na kolečka (asi
1 kysané zelí
4 cibule nakrájené na tenká kolečka
smetana
sůl, drcený kmín
Postup:
Do zapékací misky vrstvíme brambory, cibuli, zelí a slaninu až do výšky zapékací misky. Končíme bramborami, které osolíme a posypeme drceným kmínem. Pak zalijeme smetanou a necháme zapéct v troubě asi 40 min.
LANGOŠE I.
Suroviny:
500 g hladké mouky, sůl
1 celé vejce
1 sklenka mléka
4 středně velké, uvařené, nastrouhané brambory
Postup:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout. Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách.
Podáváme s kečupem a strouhaným sýrem nebo s kečupem a zeleninovou oblohou (sterilovaná řepa, rajčata atd.)
KROKETY II.
Suroviny:
1 vejce
Postup:
Oloupané brambory uvaříme a za horka umačkáme nebo nastrouháme. Přidáme krupici, sůl, vejce, podle potřeby mouku. Upravíme krokety, obalíme ve vejci a strouhance a smažíme ve fritéze.
LANGOŠE II. - na delší dobu
Suroviny:
800 g hladké mouky
2 celá vejce
2 kostky droždí
1 zakysaná smetana
sůl
Postup:
Zakysanou smetanu smícháme s vodou, droždím vejcem a solí. Tuto směs vlijeme do mouky a klasickým způsobem zpracujeme kynuté těsto. Necháme asi 1 hod. nakynout a můžeme z něj ihned smažit langoše nebo těsto můžeme přechovávat v lednici (v míse zabalené v igelitovém sáčku) až 14 dní a usmažit si langoš kdykoli na něj dostaneme chuť :)
Placky smažíme na rozpáleném tuku a podáváme s kečupem, strouhaným sýrem a česnekem.
PIZZA - rychlá, z jogurtu
Suroviny:
1 bílý jogurt
1,5 kelímku polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
špetka soli
Postup:
Všechny suroviny smícháme, dáme na kulatý plech vyložený pečícím papírem a zdobíme surovinami, na které máme zrovna chuť :)
PIZZA - s kypřícím práškem
Suroviny:
250 g hladké mouky
1/8 l mléka
1 vejce
1 lžička soli
2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, necháme 15 min. odpočinout a můžeme zdobit.
TOPINKY Z TROUBY
několik krajíců staršího chleba
Máslo (nebo margarín)
strouhaný eidam
cibule
mletá paprika
Postup:
Krajíce chleba lehce namažeme máslem, naskládáme na plech, posypeme strouhaným sýrem, najemno nakrájenou cibulkou a posypeme mletou sladkou paprikou. Dáme zapéct do trouby, až topinky zrůžoví (10-15 min.) a ihned teplé a křupavoučké konzumujeme.
HERMELÍNOVÁ POCHOUTKA
Suroviny:
1 hermelín
máslo
prášková a čerstvá, nadrobno krájená paprika
hořčice, sůl, lisovaný česnek
Postup:
Hermelín rozkrojíme podélně. Obě půlky vydlabeme a hmotu smícháme s máslem a ostatními přísadami dle chuti. Naplníme zpět do „hermelínových mističek“, spojíme, zabalíme zpět do původního obalu a necháme v lednici ztuhnout. Krájíme na plátky nebo na trojúhelníčky. Tuto dobrůtku můžeme použít jako součást obložených mís, talířů apod. Pochoutka bude ještě chutnější, když dno „mističek“ ještě před naplněním lehce potřete hořčicí a vyložíte šunkou, či jiným salámem - fantazii se meze nekladou.
KULIČKY Z NIVY
100 g nivy
1,5 balíčku Lučiny
hrst mletých vlašských ořechů
sterilovaná kapie
Postup:
Máslo a lučinu utřeme, přidáme strouhanou nivu. Dáme ztuhnout do ledničky asi na hodinu. Pak tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhaných oříšcích, ozdobíme sterilovanou kapií a napíchneme na párátko.
Kuličky se hodí na dozdobení různých obložených mís nebo samostatně k vínu na slavnostní příležitosti.
SÝROVÁ ROLÁDA
Suroviny:
300 –
šunka
pomazánkové máslo
3 tavené sýry
sterilovaná kapie
křen (nebo česnek dle chuti)
Postup:
Nejprve si vytvoříme směs z pomazánkového másla, tavených sýrů, kapie a křenu. Pak připravíme plát sýra tak, že eidam nastrouháme na kus alobalu a rozložíme pravidelně do tvaru obdélníku, ten i s alobalem dáme na plech a na chvíli do trouby rozehřát, aby se vytvořil jednolitý plát. Ten necháme vychládnout, poklademe na něj šunku a natřeme připravenou směs sýrů. Zavineme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici
Příchuť rolády nemusí být pouze křenová, ale i například česneková. Do sýrového krému můžete přidat suroviny dle vlastní fantazie (nudličky salámu, nakrájený hermelín nebo místo kapie mandarínky).